Здоров’я рослин

Міжнародний день здоров’я рослин

Організація Об’єднаних оголосила 12 травня «Міжнародним днем здоров’я рослин».

З огляду на це, до Міжнародного дня здоров’я рослин, з метою поширення інформації про діяльність фітосанітарної служби щодо збереження здоров’я рослин, 12 травня Миколаївська обласна лабораторія разом з Головним управління фітосанітарної безпеки Держпродсопживслужби Миколаївській області провели спільну нараду з заінтересованими суб’єктами господарювання, які побажали бути присутніми.

Основна мета Міжнародного дня здоров’я рослин – долучити якомога більшу кількість людей до проблеми збереження здоров’я рослин, надихнути їх на конкретні дії.

Ми знаємо, що на здоров’я рослинного  світу впливають багато чинників, зокрема глобальне потепління, зміни клімату, засмічення довкілля та інших. Один з таких чинників є ризик фітосанітарної безпеки держав в цілому та здоров’я окремих видів рослин і певних груп товарів зокрема.

Шкідники, хвороби рослин, нематоди і бур’яни наносять часом велику шкоду сільському господарству і довкіллю, а інвазійні  види (види з інших регіонів чи континентів зі значною здатністю до експансії), які розповсюджуються природним шляхом або за допомогою людини потрапляючи в нові, більш сприятливі умови для розвитку, стрімко розмножуються, не мають природних ворогів, завдають більших втрат, у порівнянні з місцем первісного існування. Це може завдати непоправної шкоди сільському господарству та довкіллю країни, в яку вони проникають.

На наряді виступив в. о. директора Миколаївської обласної фітосанітарної лабораторії Чорноус А. В., який розкрив загальні проблеми людства щодо цього питання. Розповів про втрати народного господарства та довкілля а також продовольчих запасів, які можуть бути спричинені шкідниками, хворобами рослин та бур’янами.

Зробив наголос на те, що фітосанітарні лабораторії покликані захищати здоров’я рослин шляхом проведення фітосанітарної експертизи – встановленням їх фітосанітарного стану та шляхом контролю за якістю насіння тому, що здорове насіння – запорука гарних врожаїв. Нагадав про карантинні організми обмежено поширені на Україні та зробив огляд їх розповсюдження в області, а провідний фахівець відділу фітосанітарного аналізу Мілева С. О. та завідувач відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу Курішко А.В.   представили презентацію на тему: «Значення фітосанітарної експертизи та якісного насіння для здоров’я рослин».