Амброзія полинолиста – Ambrosia artemisiifolia L.

ambrozija

Сьогодні амброзія зростає не тільки на полях, а в населених пунктах, на узбіччях доріг будівельних майданчиках, уздовж залізниць та автострад, на пустирях, навколо шкіл і дитячих садів, тощо. Причинами такого колосального поширення є високий біологічний потенціал амброзії (кожна рослина утворює по 30-40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч насінин, які потрапляють в ґрунт і зберігають схожість від 10 до 40 років), відсутність біологічних ворогів, широка екологічна пластичність.

Рослина амброзії за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий. За звичай сягає 20-50 сантиметрів висоти, може досягати 2-2,5 метрів. Коренева система стрижнева з потужним розгалуженням, корінь проникає на глибину 4 м. Сильно пригнічує ріст культурних рослин, забираючи з ґрунту багато вологи, поживних речовин і добрив.

Це однодомна рослина. Чоловічі колосовидні суцвіття зібрані на верхівках гілок, жіночі кошики – в пазухах листків або ж при основі чоловічих суцвіть. Насіння представляє собою несправжній плід оберненояйцевидної форми, навколо верхньої випуклої частини є 5-10 маленьких шипиків і один більший на верхівці, забарвлення від зелено-сірого до коричневого.

Сходи бур’яну з’являються в квітні-травні, на початку липня рослина досягає значних розмірів 35 – 45 см заввишки. Цвітіння сильно розтягнуто з середини липня до жовтня, насіння дозріває в серпні – жовтні. Тривалість вегетаційного періоду залежить від часу появи сходів, чим пізніше з’явилися сходи тим скоріше проходить їх розвиток.

Амброзія полинолиста – це не лише злісний бур’ян, але й дуже сильний алерген з тривалим періодом цвітіння. Квітковий пилок амброзії попадаючи на слизову оболонку носа або на кон’юнктиву очей спричинює сінну пропасницю, яка супроводжується підвищенням температури, набряком слизової оболонки, верхніх дихальних шляхів та очей. Для захворювання досить 40—50, а інколи навіть 3—5 зерен пилку. Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі підіймаючись з повітрям, переносяться вітром на велику відстань (майже на 50 км).

Тому при виявленні цієї рослини, її треба негайно знищувати. На необроблюваних землях її знищують механічним способом, а також за допомогою гербіцидів суцільної дії. На землях з високими санітарно-гігієнічними вимогами потрібно створювати штучні фітоценози з багаторічних бобових і злакових трав, або їх сумішей. На невеликих площах і на присадибних ділянках потрібно проводити боротьбу шляхом прополювання і скошування.

Але слід пам’ятати, що після скошування амброзія починає інтенсивно відростати і тому його потрібно проводити не одноразово, а по мірі відростання бур’яну(не менше 3-4 рази за літо).