Карантинний бур’ян – Амброзія полинолиста. Особливості біології. Сучасні заходи боротьби.

%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%8f

Амброзія полинолиста(Ambrosia artemsiifolia L.) – один з небезпечних карантинних бур’янів. Засмічує всі польові культури, особливо просапні і ярі зернові, а також овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників, щільно росте на узбіччях доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і річок, на пустирях та інших необроблюваних землях. Причинами такого колосального поширення є високий біологічний потенціал, відсутність біологічних ворогів, широка екологічна пластичність. Через свою шкодочинність і негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

Це – однорічний бур’ян з родини Айстрових(Asteraceae). По зовнішньому вигляду молода рослина (сходи) нагадує чорнобривці, тому її дуже часто залишають на клумбах і газонах як декоративну рослину.

Рослина має густе щетинисте опушення. Стебло заввишки 20-180см до 2-х см товщиною, прямостояче, розгалужене, трохи борознисте. Листки довжиною 4-15см, зверху темно – зелені, майже сидячі, перистороздільні або майже цілісні; нижні – супротивні, черешкові. На верхівці рослини утворюється колосовидне суцвіття, яке складається з міленьких чоловічих квіток жовтого кольору; жіночі – знаходяться по декілька штук в пазухах листків і мають зелений колір.

Насіння амброзії полинолистої – несправжній плід з твердою оболонкою яйцевидної або грушовидної форми з 5-7 шипиками навколо верхньої випуклої частини і одним більш вираженим шипиком на верхівці; насіння завдовжки 2-4мм від зеленувато – сірого до коричневого кольору. Корінь стрижневий, проникає на глибину до 4 метрів.

Амброзія полинолиста розмножується лише насінням. На одній рослині при сприятливих умовах може утворюватися 80-100 тисяч штук, які зберігають схожість у ґрунті 5 – 14 років, а іноді і до 40 років. Стигле насіння легко осипається і засмічує ґрунт, навіть недостигле насіння може дати сходи.

В квітні, на початку травня насіння проростає з глибини 1-4 см, а інколи з 8см. Сходи мають слабкий полинний запах. На початку розвитку рослина інтенсивно розвиває кореневу систему, в цей період надземна частина розвивається дуже повільно. В червні починається інтенсивний ріст і розгалуження надземної частини, тому скошування в цей період буде сприяти ще більш інтенсивному кущенню. На початку липня рослина досягає значних розмірів 35 – 45 см заввишки. Цвітіння сильно розтягнуто з середини липня до жовтня; насіння дозріває в серпні – жовтні. Тривалість вегетаційного періоду залежить від часу появи сходів, чим пізніше з’явилися сходи тим скоріше проходить їх розвиток.

Амброзія полинолиста – вологолюбна рослина, але добре пристосовується до посушливих умов, розвиваючи могутню кореневу систему; може переносити затоплення до двох тижнів; має дуже розвинуті регенераційні властивості(частини живих рослин при глибокій культивації утворюють придаткові коріння і дуже добре приживаються); навіть при трикратному скошуванні рослини амброзії відростають від прикореневих частин стебла і продовжують вегетаційний період.

Батьківщиною амброзії є Північна Америка. На території України амброзію полинолисту вперше виявлено 1914 р. в с. Кудашівка Дніпропетровської області, а в даний час амброзія поширена в Європі, Азії, Південній і Центральній Америці, Африці, Австралії. В Миколаївській області амброзія полинолиста поширена у всіх 19 районах.

У зв’язку з низькою культурою землеробства, не здатністю багатьох господарств придбати гербіциди, не можливістю деяких фермерів та одноосібників вчасно та якісно провести обробіток ґрунту, за рахунок закинутих земель, розсипу об’єктів регулювання та ґрунтових сумішей, що заражені насінням карантинного бур’яну, при перевезенні з полів до місць зберігання та переробки на не тентованих транспортних засобах, які б виключали розсипання об’єктів регулювання по автошляхах, площа засмічення бур’яном в порівнянні з попередніми роками в нашій області збільшилась.

В 2012 році при проведенні обстежень були виявлені нові вогнища поширення карантинного бур’яну на площі 81443 га, тому загальна площа зараження карантинним бур’яном на території Миколаївської області станом на 01.01.2013 складає 813406,3183 га.

Спостерігаючи за амброзією можна сказати, що вона справжній „ зелений агресор”. Найефективнішим комплексним засобом боротьби з бур’яном є об’єднання зусиль та знешкодження цієї небезпечної алергенної рослини з застосуванням агротехнічних, механічних та хімічних методів боротьби.

Агротехнічний метод має ключове значення на сільгоспугіддях. Це дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. В населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої створення газонів із багаторічних трав. Багаторічні трави пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої.

Хімічний метод доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів істотно знижується.

Механічний метод – бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні площадки, промислові території і інші) виключене застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування. На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виривати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру.Хаотичне випадкове скошування амброзії полинолистої в період її вегетації призводить до того, що рослина утворює бокові пагони в нижній частині головного пагону, які майже лежать на землі. Наступні скошування їх не зачеплять, утвориться насіння на цих гілках, яке засмітить ґрунт.

Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо перед початком цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити декілька проблем – утворення алергенного пилку та утворення насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня.

Знищуйте амброзію полинолисту – небезпечний карантинний бур’ян!

Провідний фахівець – герболог Фіголь В.І.