Американський білий метелик – особливості морфології, біологія, шкодочинність

%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8b%d0%b9-%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%8b%d0%bb%d0%b5%d0%ba

В останні роки спостерігається активна експансія американського білого метелика на території України. Перші осередки фітофага було виявлено в Закарпатській області. Звідти і почалося стрімке розповсюдження цього агресивного і небезпечного карантинного шкідника, здатного завдавати великої шкоди плодовим і декоративним насадженням. Породи, яким віддає перевагу: шовковиця, клен американський, яблуня, груша, айва, бузина, вишня, слива, грецький горіх, виноград, хміль.

Основною причиною поширення американського білого метелика стало переміщення садівництва з великих промислових садів у дрібні приватні, які безконтрольно закладалися садивним матеріалом сумнівного походження. Крім того, через економічні труднощі на тривалий період були призупинені заходи боротьби з шкідником у лісосмугах та паркових насадженнях.

Впізнати американського білого метелика можна по білосніжному шовковистому забарвленню, у деяких особин на передніх крилах темно-коричневі цяточки. Голова, груди, ноги і черевце вкриті волосинками. Вусики чорні з біластим запиленням, у самки – ниткоподібні, у самця – перисті.

Перші метелики відроджуються наприкінці квітня із лялечок, які змогли перезимувати. Літнє покоління з’являється наприкінці липня. Тривалість життя дорослої особини 6-14 діб. Метелики ведуть сутінковий спосіб життя. Самки відкладають від 200 до 2000 яєць з нижнього боку листка, прикріплюючи їх секретом.

Гусениці молодших віків світло-жовті, гусениці, які завершили живлення – оксамитово-коричневі, по боках – жовті смуги з оранжевими бородавками та волосками. Вони повністю об’їдають листя на деревах, створюючи на гілках характерні павутинні гнізда, розмір яких може досягати 1-1,5 м. В кінці 5-го віку гусениці залишають гніздо і розповзаються по всьому дереву. Внаслідок цього рослини ослаблюються, знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функції насаджень. У плодових дерев при 75% ураження врожай практично відсутній.

Типовим місцем живлення американського білого метелика є насадження в населених пунктах, присадибних ділянках, парках. Проте найбільша кількість гнізд концентрується в лісосмугах, а це викликає реальну загрозу розселення на промислові сади. Шкідник перелітає в середньому до 30-40 км на рік або переноситься повітряними потоками та транспортними засобами. Гусінь здатна голодувати протягом двох тижнів, що сприяє її виживанню.

Станом на 01.01.2013р. в Миколаївській області запроваджено карантинний режим в шести районах на загальній площі 115 га. Зважаючи на цьогорічні погодні умови, фітосанітарні інспектори приділяють велику увагу обстеженням на виявлення, локалізацію та ліквідацію вогнищ американського білого метелика.

Нинішнє широке розповсюдження карантинного шкідника зумовлює гостру потребу в удосконаленні заходів боротьби. Але тільки адміністративними методами та агітацією подолати дану проблему неможливо, потрібно щоб всі громадяни підключилися і допомогли побороти цього небезпечного агресора – американського білого метелика. У населених пунктах застосовувати отрутохімікати забороняється. Власники земельних ділянок мають оглядати багаторічні насадження, зрізувати та спалювати виявлені гнізда, білити стовбури та скелетні гілки 20%-им вапняним молоком, з осені очищати дерева від нашарувань кори, можна застосовувати ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, які після залялькування гусені знімають і спалюють.

Але найважливішим завданням є проведення та дотримання комплексу карантинних заходів.

%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8b%d0%b9-%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%8b%d0%bb%d0%b5%d0%ba2 %d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8b%d0%b9-%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%8b%d0%bb%d0%b5%d0%ba3 %d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8b%d0%b9-%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%8b%d0%bb%d0%b5%d0%ba4